SilverMint blog kuchnia Cypru
||

Co dzieci jedzą na wakacjach (5) Cypr

Kolejny już wpis o jedzeniu na wakacjach przeplatany najciekawszymi regionalnymi smakami. Tym razem Cypr i kuchnia, jaką serwują mieszkańcy części południowej, czyli Republiki Cypryjskiej.

Znając podstawowe fakty z najnowszej historii wyspy łatwo stwierdzić, jakie wpływy – kulinarne, kulturowe, smakowe – będą odzwierciedlały się w cypryjskich daniach.

Odwiedzona przez nas część wyspy, która nie kryje przecież swoich ścisłych związków z Grecją, a wręcz przeciwnie, podkreśla je w swojej kulturze, czyni to także w kuchni. I tak południowocypryjskie smaki to smaki znane z Grecji.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Sałatka grecka – niby to samo, a zawsze inna

Przypuszczalnie w części północnej Cyrpu, za linią graniczną, która oddziela część turecką, czyli uznawane jedynie przez Turcję państwo o nazwie Turecka Republika Cypru Północnego, zaserwowano by nam jedzenie znane z klimatów tureckich. Przypuszczalnie, bo nie mieliśmy możliwości przejazdu na drugą stronę z uwagi na panujące w tym czasie obostrzenia covidowe.

Zatem

co dobrego jedliśmy na Cyprze i gdzie?

W czasie naszego dwutygodniowego pobytu na wyspie odwiedzaliśmy różne miejsca. Były tawerny nadmorskie, były tawerny bardziej w głębi lądu. Wszystkie je łączy dość podobna kuchnia, choć każda dodaje do niej szczyptę czegoś od siebie.

Sałatka grecka i sałatka wiejska

Podstawą każdego obiadu, no dobra, dla wielu dodatkiem, ale jednak niezbędnym, jest sałatka grecka. Zwana też sałatką wiejską. Podstawowy skład to pomidory, ogórki, różne rodzaje sałat, czerwona cebula i ser feta lub ser haloumi, pieprz. W zależności od miejsca, sałatki się różniły – w jednej było więcej zieleniny, cała sterta kolendry, w innej był dodatek selera naciowego, a jeszcze w innej mnóstwo białej kapusty i marynowane gałązki kaparów – razem z kolcami!. W każdym przypadku sałatka jest prosta i smaczna.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Tzatziki

Pita i dipy

Na początek każdej kolacji wjeżdżają chlebki pita i zwykłe pieczywo z trzema podstawowymi sosami: tzatiki, taramasalata (pasta kawiorowa) i tahini (sezamowa). Czasem dostawaliśmy także pastę z bakłażanów lub marynowanych warzyw, coś jakby mini sałatka ziemniaczana.

 

SilverMint blog kuchnia Cypru
Cypryjskie oliwki są małe, ale wyraziste w smaku

Fish meze, czyli uczta rybna

Jeśli lubisz ryby i owoce morza i chcesz spróbować wszystkiego po trochu, warto zamówić „fish meze” czyli ucztę rybną. To duża rzecz i sprawdza się na posiłek rodzinny – np. 3 porcje na 5 osób. W skład takiego posiłku zazwyczaj wchodzą:

  • przystawki, czyli coś z ryb i warzyw: zapiekanka rybna, warzywa w tempurze, pulpeciki rybne lub warzywne, oczywiście pieczywo i dipy
  • dania główne, czyli porcja: kalmarów, krewetek, sardynek, muszli, ośmiornicy, mątwy, ryby (najczęściej typu dorada)
  • dodatki: frytki, ryż z warzywami
  • deser: arbuz, czasem baklava

Koszt takiego posiłku, w zależności od restauracji, to ok. 18-25 EUR / osoba. Zazwyczaj jedzenia jest tak dużo, że musisz zabrać jego część ze sobą.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Wyjątkowo dobre kalmary
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowane papryki z fetą
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowana ośmiornica
SilverMint blog kuchnia Cypru
Sardele
SilverMint blog kuchnia Cypru
Krewetki
SilverMint blog kuchnia Cypru
Mątwa i dorada
SilverMint blog Cypr na własną rękę
Muszle
SilverMint blog kuchnia Cypru
Miecznik

Meat meze, czyli uczta mięsna

Podobnie, jak przy „fish meze”, jeśli jesteś koneserem mięs i chcesz popróbować tego, co oferuje lokalna kuchnia, możesz zamówić ucztę mięsną. I tu podobnie, jak przy meze rybnym – jedzenia jest mnóstwo, więc zawsze bierz mniej porcji, niż biesiadników. Oczywiście skład takiej uczty będzie się różnił, w zależności od restauracji, bo każda dodaje jakąś specjalność domu. Ale zazwyczaj dostaniesz:

  • przystawki: pieczywo i dipy, oliwki, ser halloumi grillowany lub z patelni, pulpeciki mięsne, czasem zawijane w liście winogron, faszerowane papryki, pieczarki
  • dania główne to grillowane mięsa: kawałek wieprzowiny, kawałek jagnięciny z kością, kiełbaski cypryjskie, szaszłyki z kurczaka, szaszłyki wieprzowe, porcja duszonej wołowiny
  • dodatki: frytki, ryż z warzywami
  • deser: arbuz, melon, czasem baklava

Koszt takiego posiłku, w zależności od restauracji, to ok. 18-25 EUR / osoba. Zazwyczaj jedzenia jest tak dużo, że musisz zabrać jego część ze sobą.




Booking.com


SilverMint blog kuchnia Cypru
Pasta z bakłażanów
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowane pieczarki
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowany ser halloumi
SilverMint blog kuchnia Cypru
Halloumi z patelni
SilverMint blog kuchnia Cypru
Moussaka

Dania kuchni cypryjskiej, które lubią dzieci

To, co nasze dzieci w kuchni cypryjskiej lubią najbardziej, do zdecydowanie kalmary. Te na Cyprze były wyjątkowo dobre. Próbowaliśmy ich w różnych restauracjach i nigdy się nie zawiedliśmy.

Najmłodsza córka została wielką fanką grillowanej ośmiornicy.

Bardzo smakował nam ser halloumi, podawany w różnych wariantach grillowania.

Próbowałam dość dobrej moussaki, czyli zapiekanki z mielonego mięsa i bakłażanów.

Pyszne było kleftiko, czyli wolno i długo pieczony kawałek jagnięciny.

No i oczywiście desery! Najbardziej popularnym jest baklava, czyli warstwy ciasta filo przełożone orzechami i miodem. Można dostać też różne inne ciasta, często wykorzystaniem lokalnych składników, np. z dżemem figowym, cytrusowe lub z marakują. Oczywiście też lody, a jedne z najpopularniejszych to te sprzedawane z foodtrucków, stojących na rogach ulicy i ruchliwych miejsc.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Baklava
SilverMint blog kuchnia Cypru
Loukoumi
SilverMint blog Cypr na własną rękę
Najlepszy deser!

Ceny w restauracjach na Cyprze

Podaję przykładowe, orientacyjne ceny posiłków w tawernach, które odwiedzaliśmy:

porcja kalmarów (danie, zestaw z frytkami) – 12 EUR

grillowana ośmiornica (danie, zestaw z frytkami) – 15 EUR

grillowany miecznik (danie, zestaw z dodatkami) – 17 EUR

pieczona dorada (danie, zestaw z dodatkami) – 14 EUR

sałatka grecka (miska „familly”) – 6 EUR

butelka białego lokalnego wina – 15 EUR

moussaka – 12 EUR

szaszłyk drobiowy (kebab, danie  dodatkami) – 10 EUR

deser lodowy – 4 EUR

baklava – 5 EUR

Cypr – polecane restauracje

Restauracje, które odwiedziliśmy i możemy polecić:

Pissouri Bay:

Vineleaf Tavern – zdecydowanie nasz nr 1, wracaliśmy tam!

Kastro – pyszne ryby

Captain’s Tavern – bardzo pyszne desery i piękny widok na morze

Yalos – najsłabsza z tych wszystkich, ale przyzwoita

Pissouri Village:

Hill View Restaurant – najpiękniejszy widok, dość wysokie ceny ale bardzo smaczne, warto

Agios Theodoros:

Tawerna Kali Eftixia – bardzo lokalny klimat i mnóstwo jedzenia w mięsnym mezze

Landa – bardzo dobre mezze rybne

SilverMint blog kuchnia Cypru
Tradycyjna tawerna w Agios Teodoros



Booking.com


Więcej o wakacjach na Cyprze – kliknij tutaj:

Jak zorganizować wakacje rodzinne na Cyprze

10 najpiękniejszych miejsc, które warto zobaczyć na Cyprze

Gdzie nocować na Cyprze

Książki, które warto przeczytać o Cyprze



The form you have selected does not exist.



 

Nieoczywisty przewodnik po Dolnym Śląsku!

Jeśli lubisz odwiedzać nietuzinkowe miejsca, ciekawe, ale często pomijane na tzw. listach TOP, zapraszam do sięgnięcia po mój interaktywny przewodnik po Dolnym Śląsku. Pokazuję w nim górskie szlaki, piękne krajobrazy, zamki i opuszczone pałace i ruiny, miejsca, gdzie można znaleźć minerały, polecam miejscówki na nocleg i na obiad, winnice, lokalne sklepiki. To mój region, który zwiedzam od lat i wciąż poznaję zaskakujące miejsca. Zobacz więcej o przewodniku klikając w zdjęcie.

SilverMint Mój nieoczywisty Dolny Śląsk przewodnik interaktywny
Mój nieoczywisty Dolny Śląsk – przewodnik interaktywny

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.