jedzenie w Chorwacji - kalmary
|||

Co dzieci jedzą na wyjazdach? cz.2 – Wybrzeże Chorwacji

Dzieci i jedzenie na wakacjach…

Jedne niejadki, inne akceptujące tylko kuchnię mamy lub babci.

Małe foodie próbują wszelkich nowości, inne przez tydzień żywią się tylko frytkami i nuggetsami.

Dzieciaki są takie różne! Jakie są Twoje?

Podróże to idealna okazja do kształtowania ich gustów kulinarnych, testowania nowości… Choć nie zawsze przychodzi to łatwo.

Jeśli planujesz wyjazd do Chorwacji i zastanawiasz się, co Twoje dzieci będą tam jeść – przeczytaj ten wpis. Znajdziesz tu listę naszych ulubionych potraw.

Kuchnia śródziemnomorska lubi dzieci

Od kilku lat wyjeżdżamy z dziećmi na dwutygodniowe wczasy do Chorwacji. Byliśmy z nimi na wyspach: Krk, Pag, na Solcie i na Korčuli. Zawsze dużo zwiedzamy, eksplorujemy okolicę ale i zapuszczamy się na sąsiednie wyspy lub stały ląd. Nocujemy w apartamentach bez wyżywienia, stołujemy się więc „na mieście”. Korzystamy także z lokalnych produktów i samodzielnie przyrządzamy proste dania.

Na straganach kupuję cukinie, pomidory, paprykę i cebulę i razem z dziećmi gotujemy leczo w różnych wariantach, czy sosy do makaronów.

Zazwyczaj mamy do dyspozycji duży, kamienny grill, w którym przyrządzamy szaszłyki, kawałki kurczaka, kiełbaski i warzywa. Pieczemy ziemniaki z rozmarynem, bakłażany z czosnkiem i lokalnym serem. Robimy także grzanki z pomidorami w stylu włoskiej bruschetty.

Nie byłby jednak żaden wyjazd do końca udany bez wizyt w lokalnych restauracjach i konobach. Szukając ich kieruję się albo poleceniami gospodarzy, u których mieszkamy, albo też recenzjami z Tripadvisor. Niestety, jak to bywa w miejscowościach turystycznych, można trafić na miejsca o zupełnie nieadekwatnym stosunku jakości do ceny. Chorwacja nie jest tanim krajem, jeśli chodzi o jedzenie w restauracjach. Powiedziałabym wręcz, że jedzenie w restauracjach jest bardzo drogie. Dlatego też warto sprawdzić opinie o miejscu, do którego chcemy się udać.

Co nasze dzieci lubią jeść w Chorwacji?

Na wybrzeżu Chorwacji króluje kuchnia śródziemnomorska. Oznacza to duży wybór prostych dań z ryb i owoców morza oraz świeżych sezonowych warzyw. Wszystko przyprawione ziołami o wyjątkowym aromacie, oliwą i serami. Jest też wybór dań mięsnych: z drobiu, jagnięciny, cielęciny i wołowiny. Popularne są makarony oraz różnego rodzaju kopytka (gnocci) oraz oczywiście pizza.

To dzięki wyjazdom nad Adriatyk moje dzieci rozsmakowały się w rybach, a także zostały fankami kalmarów i krewetek. Spróbowały ośmiornicy i małży.

Przedstawiam sporządzoną z udziałem moich dzieci

subiektywną listę najlepszych dań kuchni wybrzeża Chorwacji:

  1. Chleb z oliwą – bo proste i najlepsze

Nie ma kolacji bez pieczywa (kruh) z oliwą. Po całym dniu plażowania czy zwiedzania ta przystawka, dodatek, czy tzw. czekadełko ma wyjątkowy smak. Zazwyczaj restauracje mają swoje własne bułeczki lub chleb, często pieczony na miejscu. Czasem z dodatkiem ziół, jak np. na Korculi. Do tego porządny chlust oliwy, czyli dzienna dawka kwasów omega-3.

jedzenie w Chorwacji - chleb
Pieczywo zawsze jest przez dzieciaki mile widziane
  1. Pršut i sir

Gdy do smacznego chleba dołączy talerz z cienkimi plastrami suszonej szynki pršut i lokalnym serem, mamy przystawkę kompletną. Do tego zjadamy kawałki melona, oliwki i suszone figi. Najbardziej znanym serem jest owczy Paški sir, czyli ten produkowany na wyspie Pag – nieco słony i twardy.

Jedzenie w Chorwacji - prsut i sir
Lokalne sery i szynka
Jedzenie w Chorwacji - suszone figi
Suszone figi
  1. Smażone kalmary czyli pierścionki

Jeszcze dwa lata temu kalmary (lignje) wcale nie były przysmakiem naszych dzieci. Nadszedł jednak taki dzień, kiedy zachęcone przez wujka – który obiecał im dokończenie bardzo ciekawej opowieści, w zamian za spróbowanie kalmara – odważyły się. Od tej pory jest to pierwsze danie, które zamawiają po przyjeździe nad Adriatyk. Koniecznie skropione cytryną. Sama nie pamiętam, co to była za opowieść. Ale znając własnego brata i własne dzieci, musiało być to coś z pogranicza absurdu i czarnego humoru.

Nieco zdrowszym, a równie dobrym daniem są kalmary grillowane. Serwowane w większych kawałkach, bez panierki.

Inne owoce morza, jak np. dania z ośmiornicy (hobotnica) czy krewetki (škampi), powoli zyskują uznanie dzieciaków, ale jeszcze odbywa się to w ramach próbowania naszych dań.

SilverMint blog jedzenie w Chorwacji - kalmary
Panierowane kalmary
Jedzenie w Chorwacji - grillowana ośmiornica
Ośmiornica
Jedzenie w Chorwacji - krewetki z grilla
Krewetki
  1. Ryby, ryby, ryby

Bardzo się cieszę, że dzieci polubiły ryby. Nie przeszkadzają im ości. Chętnie próbują nowych, nieznanych gatunków. W restauracji często zamawiamy pieczoną lub grillowaną „rybę dnia”, czyli to, co akurat jest dziś świeżego. W menu zazwyczaj jest też do wyboru „ryba pierwszej klasy” i „ryba drugiej klasy”. Obie klasy są smaczne. Jako pierwsza klasa zazwyczaj figuruje ryba rzadsza i bardziej wykwintna np. skorpena. Mogą być też zestawy typu „talerz rybny dla dwojga”, na którym dostaniemy kilka kawałków różnych gatunków ryb.

Lokalne nazwy ryb nie zawsze będą miały polskie odpowiedniki. Zazwyczaj dowiemy się, że to np. rodzaj okonia lub ryba z gatunku tuńczykowatych. Warto sugerować się poleceniami szefa kuchni.

Popularne ryby to:

dorada (orada, lub skomarča na Korčuli)

okoń morski (brancin)

sola (list)

makrela (skuša)

skorpena (škarpina)

diabeł morski (grdobina)

tuńczykowate (tuna)

morszczuk (oslić)

leszcz zębaty (zubatac)

Pieczone i grillowane ryby podawane są polane oliwą, z czosnkiem, pietruszką i cytryną. W zależności od restauracji, wielkości i rodzaju ryby, możemy dostać rybę w całości lub upieczoną i filetowaną przez kelnera przy stole.

Jedzenie w Chorwacji - sardele
Sardele
Jedzenie w Chorwacji - miecznik
Miecznik
Jedzenie w Chorwacji - skorpena
Skorpena
Jedzenie w Chorwacji - ryby dla dwojga
Zestaw ryb „dla dwojga”
jedzenie w Chorwacji - ryby
Tuńczyk
  1. Pizza

Dobra pizza nie jest zła! Włochy tuż za miedzą (tzn. za morzem), więc i pizzę można trafić bardzo smaczną. Kawałek dobrej pizzy zaspokoi dziecięcy głód podczas zwiedzania albo męczącego dnia na plaży.

  1. Mięsko z grilla

Gdy przychodzi ochota na mięso, najczęściej dzieci zamawiają grillowany filet z kurczaka lub indyka. Do wyboru jest w chorwackich konobach kilka rodzajów mięs. Najpopularniejsze to właśnie drób, jagnięcina i cielęcina. Można dostać też steki wołowe, wołowinę w postaci gulaszu lub pieczeni (pašticada) z kluseczkami, lub ćevapčići, czyli grillowane na patyku małe ruloniki z mięsa mielonego.

Typowym chorwackim sposobem przyrządzania mięs (a także ośmiornicy) jest duszenie w naczyniu peka. To żeliwna misa ze stożkową pokrywą. Wkłada się do niej kawałki mięsa różnego rodzaju (lub ośmiornicę w całości), ziemniaki, cebulę, czosnek i przyprawy i przez kilka godzin trzyma w żarze pieca. Powstaje smakowite, aromatyczne danie duszone-pieczone.

Potrawę ispod peke trzeba zamówić dzień wcześniej i zjeść ją z całą rodziną lub znajomymi.

  1. Makarony i kluseczki

Spaghetti, penne, gnocci – najpopularniejsze makarony i „kopytka”, najchętniej zjadane są przez dzieci w wersji z sosem ze świeżych pomidorów, bazylii i sera lub tylko z czosnkiem i oliwą. Rodzice zapewne będą woleć wersję z owocami morza.

  1. Naleśniki i inne słodkości

Na deser lub w ramach słodkiego lunchu można zjeść naleśniki. Są bardzo popularne w Chorwacji. Podawane z miodem lub słodkimi dżemami, z których warto spróbować dżemu z fig.

Słodka baklava to ciasto warstwowe (podobne do francuskiego) przekładane warstwami orzechów i miodu. Dla mnie osobiście pasuje do mocnej, gorzkiej kawy.

Spośród słodkości dzieci wybierają zazwyczaj lody. Istnieją także wersje dla dorosłych, w postaci sorbetów z dodatkiem wina musującego.

Jedzenie w Chorwacji - naleśniki
Naleśniki
Jedzenie w Chorwacji - deser z ciastem francuskim
Deser z ciastem francuskim i owocami

Na koniec słowo jeszcze o kilku innych daniach, które akurat moim dzieciom smakowo nie pasują, dlatego nie zawarły ich na swojej liście.

Chcę wspomnieć o czarnym risotto (crni rizot) z kawałkami ośmiornicy. Jeśli tylko nie jest przesolone (co niestety się zdarza), bardzo mi smakuje. Kolor ryżu pochodzi od atramentu kałamarnicy, dodawanego pod koniec przyrządzania potrawy.

Blitva z krumpirom – tradycyjna chorwacka potrawa, bardzo popularna na wybrzeżu. To gotowana botwinka z ziemniakami. Może być jako samodzielne danie główne lub jako dodatek do mięsa.

czarne risotto
Czarne risotto

Ile kosztuje jedzenie w restauracjach w Chorwacji?

Oczywiście, odpowiedź powinna być klasyczna, czyli: to zależy. Zależy od miejsca – kurort, czy mniejsza miejscowość? Konoba czy elegancka restauracja w marinie?

Niestety, chorwackie restauracje są drogie. I z roku na rok coraz droższe. Szczególnie kurorty, nie wspominając o Dubrowniku, który jest najdroższym miastem w Chorwacji.

Myśląc „drogie” porównuję je z cenami w restauracjach w krajach Europy Zachodniej, np. Włoch czy Austrii.

My wybieramy miejsca raczej ze średniej półki cenowej. Na tej podstawie przygotowałam orientacyjne zestawienie cen w restauracjach, na przykładzie wyspy Korcula – 2019 r.:

  • Porcja dalmatyński pršut – 45 HRK / 100 g (25 PLN)
  • Sałatka z ośmiornicą – 80 HRK (45 PLN)
  • Zupa rybna – 30 HRK (16 PLN)
  • Gnocci z sosem pomidorowym – 60 HRK (33 PLN)
  • Spaghetti bolognese – 70 HRK (38 PLN)
  • Penne z krewetkami – 90 HRK (50 PLN)
  • Czarne risotto – 80 HRK (45 PLN)
  • Smażone kalmary – 80 HRK (45 PLN)
  • Ryba kl. 1 – 460 HRK / kg (255 PLN)
  • Ryba kl. 2 – 280 HRK / kg (155 PLN)
  • Talerz rybny dla 2 osób – 300 HRK (166 PLN)
  • Kalmary grillowane – 320 HRK / 1 kg (177 PLN)
  • Krewetki grillowane – 390 HRK / 1 kg (216 PLN)
  • homar grillowany – 600 HRK / 1 kg (333 PLN)
  • Filet z kurczaka z grilla – 80 HRK (45 PLN)
  • Grillowana wołowina – 140 HRK (77 PLN)
  • ćevapčići z grilla z frytkami – 70 HRK (39 PLN)
  • Mięso spod peki – 250 HRK / 1 kg (139 PLN)
  • Ośmiornica spod peki – 240 HRK / 1 kg (133 PLN)
  • Frytki – 25 HRK (14 PLN)
  • Pizza margherita – 70 HRK (39 PLN)
  • Sałatka warzywna – 40 HRK (22 PLN)
  • Deser lodowy – 30 HRK (16 PLN)
  • Naleśniki – 30 HRK (16 PLN)
  • Wino stołowe – 80 HRK / 1 l (45 PLN)
  • Woda mineralna – 25 HRK / 0,75 l (14 PLN)
  • Piwo – 20 HRK / 0,33 l (11 PLN)

Jedzenie w Chorwacji
Grillowany boczek

Więcej o kosztach podróży do Chorwacji i cenach na miejscu przeczytasz tutaj.


Pobierz wakacyjne kolorowanki

SilverMint blog kolorowanki do pobrania
Śródziemnomorskie kolorowanki

The form you have selected does not exist.


Obserwuj mnie na Instagramie

SilverMint blog Makuch2000
Instagram – Makuch2000

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.